Zmražení bylinek
ZMRAŽENÍ
Mimořádně praktické! Nepřiděláte si moc práce, a navíc tak zachráníte většinu cenných látek i barvu nati. Pro zmražení si natrhejte co nejčerstvější byliny. Nejvíc šťávy mají ráno, když jsou ještě orosené, a pokud možno zastíněné. Slunce, zejména polední, přinutí rozpálené lístky uvolňovat éterické oleje do okolí. Bylina tak sice široko daleko krásně voní, ale to, co byste z ní chtěli uchovat především, nenávratně uniká. Při mražení zůstává i krásná barva, proto vybírejte nepoškozené kousky bez skvrn a zažloutlých listů. K mražení se nejlépe hodí byliny s většími, šťavnatými lístky - libeček, máta (zejména hladkolistá), petrželka - či s křehkými stvoly, jaké má pažitka.
1. Byliny mužete jemně nasekat nožem, ale ideální je vložit větší svazky opláchnutých lístků do robotu. Velice si tak usnadníte práci.
2. Lžičkou naklaďte hromádky směsi do oddílů tvořítka na ledové kostky a zalijte je čistou vodou. Pak tvořltko vložte do mrazak.
3. Jakmile jsou kostky zmrzlé, je nejšikovnější vyloupnout je a přemístit do plastového sáčku nebo krabičky - uspoří to místo.