Bešamelová omáčka
Na přípravu asi 600 ml budete potřebovat:
600 ml plnotučného mléka
45 g másla
45 g hladké mouky
1 menší cibuli
Nastrouhaný muškátový oříšek
1 bobkový list
3 hřebíčky
Postup:
Do středního rendlíku dejte mléko a přidejte bobkový list. Cibuli rozkrojte na dvě půlky, zapíchněte do ní hřebíčky a přidejte ji k mléku.
Mléko přiveďte téměř k bodu varu a na mírném plamenu vařte přibližně 5 minut. Nechte vychladnout.
V druhém rendlíku si připravte jíšku. Rozpusťte máslo, přidejte mouku a za neustálého míchání vařečkou smažte přibližně 30 vteřin.
Takto připravenou jíšku odstavte z ohně a přidejte do ní přecezené mléko. Míchejte tak dlouho, až bude mouka v mléce kompletně rozpuštěná.
Vraťte rendlík zpět na plotnu a za stálého míchání vařte přibližně 4 minuty až omáčka zhoustne.
Snižte plamen na minimum a vařte přibližně 20 minut.
Jakmile je omáčka lesklá a hladká, přidejte do ní muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem.