Vynikající hovězí vývar s domácími nudlemi
10. 6. 2013
Pokud si chcete uvařit opravdu dobrý a kvalitní vývar, vyplatí se investovat do kvalitního masíčka a přikoupit i dost zeleninky. Ideální je koupit třeba hovězí oháňku nebo pěkné hovězí žebírko. Je to trošku vyšší investice, ale ta chuť a kvalita vývaru bude znamenitá. Já měla žebírko, které jsem omyla a šupla do tlakového hrnce se studenou vodou. Posprávnu by se měl vývar táhnout v klasickém hrnci stylem "čím déle, tím lépe", ale na to spousta lidí nemá čas, nahrazuji tuto "práci" tlakovým hrncem, který to zvládne za 1,5 hodiny úplně do měkkoučka. Ale vraťme se k vložení masa do vody. K tomu přidáme co nejvíce druhů zeleninky, od každého kousek. Pozor jen na mrkev, s tou to nepřežeňme, ať není polévka sladká. Já dávám mrkev, petržel, celer, cibuli, česnek a pak co máme (např. květák, kedlubna, pórek, řapíkatý celer, kousek kapusty, zelíčka...prostě skoro cokoliv). A i když nejsem zastáncem všelijakých chemických přídavků do jídel, jeden "polotovar" jsem si oblíbila. A je to koření od Vitany v pyramidkách. Zakoupila jsem dva druhy: vývar a rajskou. Oba jsou výborně složené z různých druhů koření, které do toho onoho jídla prostě neomyslitelně patří a po uvaření je nemusíme složitě lovit či křoupat :). Takže vhodíme jeden sáček koření na vývar, osolíme a tlakový hrnec zavřeme.
Po uvaření (tj. cca 1,5 hodiny) masíčko vytáhneme a pak použijeme třeba k omáčce nebo jej sníme s chlebíkem a hořčičí. Přecedíme. Je-li vývar hodně mastný, odebereme zezhora mastnotu (ale nějaká ta oka tam být zkrátka musí). Ochutnáme a pokud náhodou vývaru něco chybí (třeba sůl) dochutíme. Můžeme dochutit i pepřem, pokud to není pro malé děti. A nakonec přidáme závařku dle chuti. Já dala domácí nudle a vložila uvařenou baby karotku.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář