Vepřová plec pečená, š%touchané brambory
Pěkný kousek vepřového plecka nebo třeba i hodně libového bůčku více nasolíme ze všech stran, potřeme drceným česnekem a pokmínujeme. Necháme chvilku odležet a pak dáme na pekáč, do kterého jsme přidali trošku škvařeného sádla a dáme péct do trouby. Podlijeme malým množstvím vody. Pečeme na 180 stupňů. Hlídáme, aby se to nepálilo a zároveň potíráme výpekem, aby to nebylo suché. Můžeme i přikrýt poklicí, ale před ukončením pečení, kastrol necháme odkrytý, aby maso dostalo krásně zlatou barvu.
Oloupené brambory klasicky uvaříme spolu se solí a drceným kmínem. Mezitím, než se uvaří, si nakrájíme anglickou či nějakou jinou voňavou slaninku na kostičky. Do hrnce dáme slaninku a vyškvaříme ji, přidáme máslo a drobně nakrájenou cibulku a pěkně dozlatova ji osmažíme (smažíme pomalu, třeba i 10 minut - hlídáme, aby se nespálila). Uvařené brambory slijeme od veškeré vody, rozmačkáme je a pak do nich vmícháme slaninku s cibulí a máslem a pořádně vymícháme.
Naaranžujeme na talíř a papkáme ;-).