Pečená červená řepa na salátu s kozím sýrem a ořechy
Toto je jedna ze srdcových záležitostí Zdeňka Pohlreicha.
Ještě jsem ho nezkoušela, ale škoda takového recepty nezařadit do rodinné kuchařky.
Takže:
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
16 bulv řepy, každá o velikosti golfového balonu
extra panenský olivový olej
malou hrst vlašských ořechů
červený vinný ocet
6 polévkových lžic čerstvého kozího sýra
hlávku salátu radicchio
několik snítek hladkolisté petrželky
sůl a čerstvě namletý barevný pepř
Na zálivku:
6 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
2 lžičky dijonské hořčice;
2 polévkové lžíce vinného octa nebo šťáva z 1/2 citrónu
špetku soli
lžičku cukru
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C. Řepy naskládejte do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut, dokud nepůjde řepa nožem lehce rozkrojit. Jakmile je hotová, vyndejte ji z trouby a nechte vychladnout. Jednotlivé bulvy řepy rozkrojte na poloviny (záleží na vás, jestli jí oloupete nebo necháte se slupkou) a každou pokapejte olivovým olejem a lžící červeného vinného octa.
Zálivku na salát připravíte jednoduše. V misce nebo ještě lépe v malé skleničce s uzávěrem důkladně promíchejte všechny suroviny.Radicchio salát nakrájejte na plátky a přelijte zálivkou. Naservírujte salát na talíře, na něj rozložte plátky upečené řepy a navrch dejte vlašské ořechy. Nakonec na talíře rozdělte čerstvý kozí sýr a natrhané lístky hladkolisté petrželky. Ihned podávejte.